Kynutý štrůdl
Štrůdl nebo jablečný závin - pokrm, který mohu denně. Vždycky jsem ho dělala z listového těsta, a tak jsem se rozhodla to trochu pozměnit, využít pekárnu a udělat ho z kynutého.
Tady je recept:
Na těsto:
1 hrnek vlažné vody
2 rozšlehaná vejce
50g rozpuštěného másla
3 a půl hrnku hladké mouky
1 lžička soli
1/2 droždí
3 lžíce cukru
To vše dáme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program TĚSTO. Po 1,5h propracovávání a kynutý vytvoříme 2-4 části (dle velikosti nohavice) - já udělala 4 a vešly se mi tak akorát na dva plechy. Z každé části vyválíme placku, kam dáme vše dle svých chutí. Já dávám:
6 strouhaných jablek
1 vanilkový cukr
2 skořicové cukry
rozinky, oříšky, čokoláda
strouhanka na zahuštění (když jsou jablka hodně vodnaté)
Jelikož jsem měla málo jablek, tak jsem dala jablkový mix pouze do dvou nohavic a do dalších dvou dala makovou náplň, kterou jsem udělala z:
150g mletého máku
100ml mléka
1 lžíce medu
3 lžic moučkového cukru
1 vanilkového cukru
Všechny nohavice jsem dělala postupem - vše dát doprostřed, rozprostřít a zamotat. Potom jsem pomazala 1 rozšlehaným vajíčkem spolu s trochou mléka. Nakonec posypala lehce cukrem.
Štrůdly jsem pekla při 180stupních asi zhruba 20-25min. Dle receptu by to mělo být až na 200 stupňů, ale to jsem si se svou origoš troubou nemohla dovolit. Už i tak jsem pekla cca 15min.